Kauza miznúceho benzínu z limuzín sa definitívne skončila,skutky sa nestali

05.03.2012 Bratislava

Bratislava 5. marca (TASR) - Šoféri podpredsedov Národnej rady SR benzín z parlamentných limuzín nekradli a autá nikto úmyselne nepoškodil. Takto sa skončila kauza, ktorú ešte minulý rok otvoril vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) a vedúci Kancelárie NR SR Michal Nižňan.

Kancelária ako správca majetku podala pre údajné poškodenie áut, ktoré malo vysvetľovať ich zvýšenú spotrebu, trestné oznámenie. To však polícia odmietla. Neúspechom sa skončila aj následná sťažnosť kancelárie, ktorá k nej doložila aj dva posudky z autorizovaných servisov. Sulík ako osoba tiež podal trestné oznámenie, a to pre prečin krádeže pohonných hmôt (PHM). Aj toto vyšetrovateľ odmietol, čo sa stalo v čase, keď už Sulík nebol vo funkcii šéfa parlamentu.

Líder SaS v júni 2011 informoval, že šoféri NR SR mali v limuzínach povolenú spotrebu PHM až na úrovni 19,5 litra na sto kilometrov, a to na základe rozhodnutie bývalého šéfa kancelárie Viktora Stromčeka (nominant Smeru-SD). Táto Stromčekova smernica platila od 1. decembra 2009, škoda, ktorá týmto vznikla, bola podľa Sulíka vo výške 38.506 eur. Nižňan (nominant SaS) znížil povolenú spotrebu na 14,5 litra.

Sulík tiež zdôraznil, že predošlú povolenú spotrebu na úrovni 19,5 litra ôsmi šoféri parlamentu vždy naplnili na hornú hranicu. "Ten benzín niekde skončil, ja tvrdím, že bol ukradnutý," poznamenal vtedy Sulík.

Polícia v odôvodnení k odmietnutiu trestného oznámenia, ktoré TASR poskytol súčasný šéf kancelárie Andrej Kramár (nominant KDH), uviedla, že na začatie trestného stíhania nie je dôvod, keďže preverovaním sa zistilo, že vodiči čerpali pohonné látky v medziach stanovenej normy 19,5 litra na 100 kilometrov a tieto pohonné látky aj skutočne prejazdili. Polícia tiež vypočula 11 vodičov, ktorí odmietli, že by sa obohacovali na úkor Kancelárie NR SR. "Jazdili vždy podľa potreby podpredsedov NR SR a k tomu prispôsobovali aj tankovanie PHM. Na základe požiadaviek podpredsedov NR SR jazdili vo vysokých rýchlostiach nad 200 km/h, aby bolo možné stihnúť pracovné stretnutie," uvádza sa v policajnom dokumente.

"Stále sme presvedčení, že plytvanie PHM bolo. Dokazuje to aj následná spotreba, pretože tá bola po zavedení nových noriem násobne nižšia. Polícia to odložila s tým, že žiadny skutok sa nestal, čo svedčí o postupe vyšetrovateľov. My sme urobili všetko, čo sme mohli a zaviedli sme opatrenia, aby sa podobné situácie neopakovali," povedal dnes pre TASR Nižňan.
 

Vyberte región